Nyheter i rSCADA - feb 2010

XML har gjort sitt intåg i rSCADA. XML är ett strukturerat sätt att beskriva information som slagit igenom stort på Internet. Databasen är bytt till PostgresQL. Vektorgrafikformatet SVG används i processbilder. Statemaskiner är nu basen för kontrollscript.

XML

Programeringsteamet bakom rSCADA har arbetat mycket med XML det senaste året. Detta betyder att alla protokoll håller på att skrivas om och detta arbete går nu mot sitt slut. Med XML uppnår man stor läsbarhet i protokollen och framför allt en stor "tålighet" mod ändringar.

rSCADA Event

Ett helt nytt delsystem har växt fram i rSCADA. Svenska kraftnät är beställare till detta. Delsystemet gör det möjligt att använda två (eller flera) maskiner i tandem. Larm (eller händelser) som kommer in till systemet lagras i vart system för sig och man får på detta vis redundans.

Tillstånds-maskiner

Ytterligare ett resultat som uppnåtts under det senaste året är att vi numera implementerar alla kontrolldemoner som tillstånds-maskiner. Detta gör att styrfallen blir väldefinierade på ett sätt som förut inte varit möjligt. Robert har skrivit ett ramverk för att definiera dessa tillståndsmaskiner och det hela ser mycket lovande ut.

Väderprognoser

Vi kan nu ta in väderprognosdata från: http://www.yr.no/ Detta ska resultera i att t.ex. fastighetsstyrning ska kunna bygga modeller som tar hänsyn till framtida prognosvärden.

Ny databas

Numera använder vi uteslutande PostgresQL. All MySQL kommer att fasas ut.

Gtk2

De grafiska delarna i rSCADA använder Gtk2. Det betyder att internationaliseringen (användandet av åäö) äntligen är på plats.

SVG bilder

Vi har beslutat att använda SVG bilder för att presentera information. SVG är ett vektorgrafiskt format som bygger på XML. Förutom att bilderna blir mycket snygga - så underlättar det programmeringen *betydligt*. Vill man prova att rita SVG bilder kan man ladda ner ett program som heter Inkscape. Bilder ritade med detta program kan, med några få ändringar, direkt användas i rSCADA.

Ny demo sida

Vi har fått en ny demosida: http://fsdemo.rscada.se/ På denna visar vi nya funktioner. Bläddra runt och se om ni hittar något intressant. Username och password kan erhållas på begäran.

Nya Trac-sidor

För att hålla ordning på allt som sker i projekten har vi lagt upp sammarbetssidor, (trac - inebörden är ungefär spåra). Detta är gemensamma sidor för alla som är inblandade i ett specifikt projekt. Man kan lägga upp dokument, tidplaner och följa upp ärenden. Läs mera om trac på Tracs hemsida

Ny hemvist för Raditex maskinerna

Ytterligare en viktig faktor är att servrarna för Raditex slutligen fått en hemvist. En liten serverhall är byggd och inhyser nu maskinparken. Vårat IP-nät är flyttat och Telia är leverantör.

Sammanfattning

Som ni ser har vi, även om det varit tyst omkring oss, inte legat på latsidan. rSCADA har efter dessa ändringar fått en helt ny potential!